Betonialalla on otettu viime vuosina merkittäviä edistysaskelia kohti kestävää, ympäristöystävällisempää rakentamista. Tämä onkin välttämätöntä, jotta vihreä siirtymä ja Suomen hiilineutraaliustavoite vuoteen 2035 mennessä on mahdollista saavuttaa. Vähähiilisiä betonituotteita ja ratkaisuja on jo kiitettävästi tarjolla – nyt ne on otettava laajasti myös käyttöön.
Vähähiilisempää betonia on ollut Suomessa markkinoilla jo useiden vuosien ajan – myös meillä Swerockilla – mutta sen käyttömäärät ovat yhä varsin maltilliset suhteessa tavalliseen betoniin. Valtio ei toistaiseksi ole juuri tukenut siirtymistä vähähiiliseen betoniin. Vuoden 2026 alusta lähtien uudisrakennuksilta vaadittava ilmastoselvitys ja hiilijalanjäljen yläraja, jonka alittaminen on rakennusluvan saamisen ehtona, ohjannee kuitenkin kohti vähähiilistä betonirakentamista – ainakin jos raja-arvot asetetaan riittävän kunnianhimoiselle tasolle.
Vähähiilisen betonin lisäksi betoniteollisuudella on toki muitakin keinoja ympäristövaikutustensa vähentämiseksi. Swerockilla olemme esimerkiksi panostaneet betonitoimituksiin: olemme ottaneet käyttöön sähkökäyttöisiä betonipumppuja, käytämme valtaosassa pumpuistamme bioöljyjä ja optimoimme kuljetuksia. Olemme myös siirtymässä raaka-aineiden lämmittämisessä, joka talvisin on tarpeen, kaukolämpöön kevytpolttoöljyn sijaan. Käytämme kaikessa toiminnassamme ainoastaan vihreää sähköä.
Betonitehtaidemme jätteiden käsittelyä tehostamalla olemme kasvattaneet kierrätysastettamme 82 prosenttiin ja hyötykäytön sataan prosenttiin. Tehtailta syntyvä jäte on pääasiassa materiaalien pakkausjätettä, sillä itse betonin tuotannosta syntyy jätettä varsin vähän. Lisäksi suunnittelemme ylijäämäbetonin vastaanottopisteen perustamista kierrätyksen helpottamiseksi.
Valmistamme betonia omista laadukkaista kiviaineksistamme, joita testaamme laboratoriossamme geologimme ja muiden huippuosaajiemme voimin. Kartoitamme jatkuvasti mahdollisuuksia lisätä kalliomurskan käyttöä luonnonsoran sijaan pohjaveden suojelemiseksi.
Näiden toimenpiteiden merkitystä vähättelemättä on kuitenkin fakta, että vaikuttavin vastuullisuusteko betonialalla on siirtyä vähähiiliseen betoniin tavallisen sijaan. Betonin päästöistä noin 80–90 % tulee sideaineena käytettävästä sementistä, jonka valmistus tuottaa jopa 7–8 % maailman kasvihuonepäästöistä. Vähähiilisen betonin avulla pystytään pienentämään rakentamisen ja betonin valmistuksen hiilijalanjälkeä merkittävästi.
Swerockin ECO-Betonissa osa sementistä on korvattu terästeollisuuden sivuvirroista saatavalla masuunikuonajauheella, mikä vähentää betonin hiilidioksidipäästöjä jopa 50 %. Tavalliseen betoniin verrattuna ECO-Betonin loppulujuus on korkeampi, mikä parantaa sen kestävyyttä. Se on myös tiiviimpää ja kestää siksi paremmin haitallisia aineita. Toimitamme ECO-Betonia kaikilta tehtailtamme.
Betonia käytetään rakentamisessa valtavia määriä, joten siirtymä vähähiilisiin vaihtoehtoihin on ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta kriittistä. Teemme alalla aktiivista kehitystyötä ympäristöystävällisempien ratkaisujen ja kestävän betonirakentamisen eteen, ja kannustamme asiakkaita hyödyntämään työn tuloksia osana omaa vastuullisuustyötään.
Pekka Haapimaa
Liiketoimintajohtaja, valmisbetoni
Juttu on alun perin julkaistu Betonipuiston verkkosivuilla. Betonipuisto on betoni- ja rakennustoimialalla vaikuttavien 18 organisaation yhteisosasto FinnBuild 2024 -messuilla.